Kati testimonial NL

Compacte afmetingen en veelzijdig in gebruik

Norcar laadt diamantboorapparatuur, klaar om naar Kiruna te vertrekken.

Exploitatie van mineralen vereist hoogwaardige apparatuur die eenvoudig te onderhouden is en waarvan de onderhoudspunten zeer toegankelijk zijn. Het hoofdkantoor van Kati Oy gevestigd in Rautio (Kalajoki), heeft de verschillende opties grondig onderzocht bij de aankoop van hun Norcar a7545 kniklader.

Het bedrijf (tweede familiegeneratie) werd opgericht in 1980, en is pionier en voorloper in de geschiedenis bij het ontginnen van ertsen met diamantboormethodes.  Het bedrijf exploiteert mineralen voor mijnbouwbedrijven en andere bedrijven, die voornamelijk in Finland en Zweden gevestigd zijn. Bovendien zijn er de afgelopen decennia reeds tal van internationale sites geweest, waaronder Grondland en de Sahara.

- We hebben momenteel ongeveer 130 werknemers in dienst. Naast ervaren personeel is ons concurrentievoordeel gebaseerd op een goed machinepark, zegt Tapani Niskakangas, Chief Operating Officer van het bedrijf.

Er zijn verschillende opties voor proefgebruik

Omdat machines een sleutelrol spelen in het succes van KATI, wordt de aanschaf van nieuwe machines zorgvuldig gepland. Dit was ook het geval bij de aanschaf van de nieuwe kniklader, toen het bedrijf op zoek ging naar een machine voor hun logistieke behoeften.

- We wilden uitgebreid de meningen van onze medewerkers raadplegen alvorens een definitieve beslissing te nemen. Er waren verschillende alternatieven voor de test en van de verschillende machines in de testrun kwamen de goede tot uiting. Van de 7 testgebruikers werd NORCAR op 1 gestemd door 6 van de 7 medewerkers, vertelt Tapani Niskakangas over de aankoopbeslissing.

Volgens hem waren er tal van redenen om voor de NORCAR lader te kiezen. Één daarvan was de veelzijdigheid, omdat er met de machine tal van taken uitgevoerd kan worden. Bovendien kan de lader uitgerust worden met rupsen. Dit geeft hen nieuwe perspectieven in om in de toekomst  toe zoals het uitvoeren van bepaalde taken met de lader op een zeer moeilijk terrein.

- De compacte afmetingen van de machine en het knikkende chassis zorgen voor een optimale grip op de wielen. Vervolgens wordt het gewicht gelijkmatig verdeeld en wordt de ondergrond niet beschadigd. NORCAR was veruit de beste in de termen van het “gebruik”. Soepel achteruitrijden was één van de functies die we erg leuk vonden. De rijsnelheid bepalen met de voetpedaal zorgt voor weinig verbruik. Eveneens de zichtbaarheid en de veiligheid waren belangrijke aspecten waar de lader moest aan voldoen, vertelt Niskakangas.

In september gebruikten Tapani Nisikakangas (rechts) en het personeel van Kati Oy een NORCAR minilader die werd verkocht door Ojan Rauta Seppo Sorvari (links).

Fijne eerste ervaringen met NORCAR

De NORCAR minilader weegt ongeveer 2 ton en heeft een hefvermogen van 1,5 ton en een hefhoogte van 3,50 meter. Tapani Niskakangas prijs eveneens de tal van toebehoren aan.

- We kunnen allerlei dingen doen met slechts één machine binnenkort zal er een onderhoudshal van 2,600 m² in gebruik gesteld worden. De machine is compact van formaat maar heeft een hoog vermogen en is in staat om zware materialen op palletten te vervoeren, zelfs ver van de losplaatsen.

Flexibiliteit en kosteneffectiviteit worden verbeterd. Wanneer goederen naar andere locaties in Finland of zelfs in Zweden worden vervoerd, is het niet meer nodig om een externe operator te bestellen voor het lossen op de bestemmingen. De NORCAR gaat handig mee met de rest van de lading.

- Bovendien zijn de toegankelijkheid van het machineonderhoud en de beschikbaarheid van onderdelen van groot belang voor ons. De fabrieksondersteuning is boven alle andere. Als Finse fabrikant hebben we altijd een duidelijk adres waar we informatie kunnen krijgen  die we nodig hebben. Het is zelfs mogelijk om een fabrieksvertegenwoordiger aanwezig te hebben zodat we het probleem kunnen oplossen en ervoor kunnen zorgen dat het werk doorgaat.

De machinelevering ontvangt een lovenswaardig cijfer van Niskakangas evenaals de eerste gebruikservaringen.

- De levering van de machine was op tijd zoals overeengekomen. In de eerste week stond de machine al in Örebro, Zweden en Sodankylä, en nu gaat hij naar Kiruna.

De NORCAR lader bereikt de bestemming gemakkelijk per vrachtwaren. Afbeelding: Kati Oy

Ondernemen met respect voor de natuur

Het familiebedrijf legt de nadruk op kwaliteitswerk en -apparatuur, evenals op veiligheid op het werk en het milieu. KATI certificeerde zijn milieumanagementsysteem al in 2004 volgens de ISO 14 001-norm, dit als eerste speler in de industrie van de Noorse landen.

- Er wordt gewerkt met een prioriteit van arbeidsveiligheid en onmiddellijk daarna komt het milieu We doen diamantboren met een gesloten systeem dat rekening  houdt met het milieu naar een geheel nieuw niveau, zegt Niskakangas.

De hoeveelheid water die in de gesloten loop wordt gebruikt, wordt verminderd door te recycleren en de minerale aggregaten van het water van het boren kan gescheiden en verpakt weggevoerd worden. Het bedrijf leidt zijn personeel op over de milieukwesties, schoonaken van de boorlocatie, gebruik maken van biologisch afbreekbare hydraulische oliën en al het mogelijke sorteren en recycleren.

Het verhaal van KATI als een van de Ostrobonthnische succesverhalen begon in 1980 toen Teuvo Niskankangas en zijn schoonbroer Timo Rautakoski oprichtte in Kalajoki Timanttikairaus Ky. Volgens Tapani Niskankangas worden de activiteiten van het familibedrijf nog steeds geleid door dezelfde principes als in het begin: efficiëntie, ontwikkeling van werkmethoden en boorapparatuur, respect voor de natuur en het winnen van klantenvertrouwen.

Tekst en foto’s: Jorma Uusitalo