Kati testimonial NO

Kompakt i størrelse og med mange allsidige funksjoner

Norcar laster diamantboreredskaper som skal fraktes til Kiruna.

Mineralletearbeid krever høykvalitetsutstyr som er enkelt å vedlikeholde og lett å pleie med lett tilgjengelige reservedeler. Med hovedkvarteret i Rautio, Kalajoki, har medarbeiderne hos Kati Oy gått grundig gjennom de ulike alternativene ved kjøp av en Norcar a7545 minilaster.

Annengenerasjons, familiebedrift, grunnlagt i 1980, har vært en pioner og forløper gjennom hele sin historie ved å utnytte diamantboremetoder for å lete etter edelmetaller. Selskapet gjennomfører mineralletearbeider for gruveselskaper og andre selskaper, spesielt i Finland og Sverige. I årenes løp har det vært mange internasjonale steder, inkludert Grønland og Sahara.

- Vi har i dag ca.130 ansatte. I tillegg til en faglig dyktig besetning er vår konkurranseevne basert på en god maskinflåte, sier Tapani Niskakangas, driftssjefen i selskapet.

Det finnes flere alternativer for prøvebruk

Ettersom maskinene spiller en nøkkelrolle i KATIs suksess, planlegges maskinanskaffelser nøye. Dette var også tilfellet ved innkjøp av en ni minilaster når selskapet begynte å se etter en maskin for å dekke logistiske behov.

- Vi ønsket å høre grundig etter hva de ansatte mente før vi tok det endelige valget. Det fantes flere alternativer å teste, og forskjellene mellom maskinene ble tydelig gjenspeilet under testingen. Blant de syv testerne ble Norcar stemt for 6-1, forteller Tapani Niskakangas med hensyn til anskaffelsesavgjørelsen.

Til slutt var det mange grunner til fordel for Norcars minilaster i etter hans mening. En av disse var allsidighet fordi maskinen kan utføre mange oppgaver. I tillegg kan lasteren utstyres med belter. Dette duker for ny dekning av fremtidige behov slik som bruk av gaffel i terreng.

- Maskinens kompakte størrelse og det artikulerte chassiset sikrer traksjon på alle hjul. Vekten fordeles da jevnt, og underlaget ødelegges ikke. Norcar utmerket seg spesielt mht. brukbarhet. Myk rygging var en av egenskapene vi virkelig satte pris på. Akselerering med fotpedalen for å kjøre er økonomisk og energieffektivt. Sikten er god og sikkerhet er vurdert, får vi f.eks. høre når Niskankangas lister opp valgkriteriene.

I September begynte Tapani Niskakangas (til høyre) og andre ansatte hos Kati Oy å bruke en Norcar minilaster solgt av Ojan Rauta Seppo Sorvari (til venstre).

Gode førsteerfaringer med Norcar

Norcar minilaster veier ca. 2 tonn, har en løftekapasitet på 1,5 tonn og en løftehøyde på 3,5 meter. Tapani Niskakangas priser også de allsidige redskapene.

- Vi kan gjøre alle typer oppgaver med bare en maskin. Snart har vi ferdig en 250 m2 vedlikeholdshall som skal vedlikeholde landskapet. Maskinen i kompakt størrelse, men kraftig, er i stand til å transportere materialer pakket på paller selv langt unna lossepunktene.

Fleksibilitet og kostnadseffektivitet forhøyes. Når gods transporteres til andre steder i Finland eller Sverige, er det ikke noe behov for å bestille en ekstern operatør for lossing på destinasjonene. Norcar bringes enkelt sammen med resten av lasten.

- I tillegg er det enkle maskinvedlikeholdet og tilgjengeligheten til reservedeler av stor viktighet for oss. Fabrikkstøtten overgår alle andre. Som finsk produsent har vi alltid en klar adresse hvor vi kan få informasjonen vi behøver. Det er også mulig å få en fabrikkrepresentant på plass slik at vi kan løse problemet og sikre at arbeidet går sin gang.

Maskinlevering får en prisverdig karakter fra Niskakangas, på samme måte som erfaringene som førstegangsbruker.

- Levering var på tiden, og på alle måter slik vi hadde avtalt. I de første ukene var maskinen allerede i Örebro, Sverige og Sodankylä, og skal nå til Kiruna.

Norcars minilaster når lett destinasjonen på lastebilen. Bilde: Kati Oy

Drive virksomhet med respekt for miljøet

Virksomheten til familiebedriften understreker kvalitetsarbeid og utstyr samt HMS. KATI er sertifisert i henhold til standarden ISO 14 001 i miljøledelse, noe som de gjorde så tidlig som i 2004, som den første aktøren i bransjen i de nordiske landene.

- Arbeidet utføres med en prioritering av yrkessikkerhet, og deretter står miljøet høyest på listen. Vi gjør diamantboring med et lukket sløyfesystem som tar miljøvurderingene til et helt nytt nivå, sier Niskakangas.

Mengden vann brukt i en lukket sløyfe reduseres ved gjenbruk, og mineralaggregatene atskilt fra vannet fra boring, kan pakkes og transporteres bort. Selskapet gir også de ansatte opplæring i miljørelaterte tema, rydding av boresteder, bruk av biologisk nedbrytbare hydraulikkoljer, og sorterer og gjenbruker alt som er mulig.

KATIs historie, som en av Österbottens suksesshistorier, startet i 1980 da Teuvo Niskakangas og svigersønnen Timo Rautakoski grunnla Timanttikairaus Ky i Kalajoki.

Tapani Niskakangas forteller at familiebedriften drives etter de samme prinsippene i dag som i begynnelsen: effektivitet, utvikling av driftsmetoder og boreredskaper, respekt for naturen og vinne kundes tillit.

Tekst og bilder: Jorma Uusitalo